Krokiety z kapustą kiszoną i grzybkami podsmażanymi na oleju rzepakowym

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni..do smażenia, pieczenia , sałatek itp. ..tym razem olej wykorzystałam do ciasta naleśnikowego i do smażenia krokietów.Krokiety z kapustką kiszoną i grzybkami suszonymi..oczywiście też podsmażonymi na oleju rzepakowym.

Naleśniki
  • 2 jajka
  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl wody
  • 1 szkl mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Farsz
  • garść suszonych grzybów
  • 30 dkg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
Dodatkowo
  • jajka 
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy do smażenia
 Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką.
Grzyby opłukać, zalać wodą i chwilę podgotować.Odcedzić i pokroić.Cebulę  pokroić w kostkę i lekko zeszklić  na odrobinie oleju. Dodać pokrojone grzyby, odciśniętą z soku kapustę .Wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka .Doprawić do smaku.Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwijać w krokiety.Maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej .Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.






Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.