Fasolka po bretońsku...tym razem zapiekana w piekarniku..
- paczka fasoli piękny Jaś tyczny
- susz warzywny
- 50 dkg kiełbasy
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka suszonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 3-4 cebule
- sól, pieprz
- listek, ziele
- majeranek
Fasolę namoczyć, zostawić na co najmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc. Następnie napęczniałą fasolę wraz z wodą , w której się moczyła z dodatkiem suszu warzywnego gotować około 2 godzin.[ ja gotowałam o wiele krócej bo w szybkowarze].Cebulę pokroić w półplasterki.Połowę cebuli zeszklić , dodać pokrojoną kiełbasę i wszystko razem podsmażyć.Dodać do fasoli , wymieszać i doprawić.Do reszty zeszklonej cebuli dodać pokrojone suszone pomidory, koncentrat pomidorowy i chwilę razem podsmażyć, dodać odrobinę bulionu.W naczyniu żaroodpornym układać warstwę fasoli z kiełbasą i podsmażonej cebuli z koncentratem pomidorowym.Zapiec w piekarniku około 1 godziny.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń