Pyszne bułeczki drożdżowe nadziane masą twarogową z dodatkiem rodzynek Helio..
- 50 dkg mąki
- 40 g drożdży
- 1 szkl. letniego mleka
- 80 g cukru
- 10 dkg roztopionej margaryny
- szczypta soli
- 25 dkg twarogu
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru
- rodzynki Helio
Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, margarynę, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować.Wykrawać dużą szklanką krążki i w tym samym krążku drugą szklanką nieco mniejszą[ podstawę bułek i większą obwódkę].Obwódkę zawinąć w ósemkę i ułożyć na podstawie bułeczek.W środek włożyć masę twarogową [ twaróg utrzeć z żółtkiem i cukrem, dodając na koniec rodzynki].Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na około 15 minut. Posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut.
drożdżówki na piknik zawsze idealne :)
OdpowiedzUsuńwszystko co z serem, to biorę w ciemno:)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń