Przepis na taki prosty do zrobienia i co najważniejsze pyszny chlebek znalazłam tutaj..i żałuję , że piekłam z połowy porcji..polecam..chleb jest pyszny i warto upiec z takiej porcji jak podaje przepis..na dwie keksówki..
- 80 dkg mąki pszennej (typ 650)
- 50 g świeżych drożdży
- 1/2 szkl.otrębów owsianych Kupiec
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka słodu
- 100 ml jogurtu naturalnego
- szczypta pieprzu ziołowego, słodkiej papryki [ nie dałam]
- 1 duża łyżka soli
- 1 l letniej wody (w zależności od konsystencji)
Blaszki posmarować tłuszczem, obsypać płatkami owsianymi. [u mnie blaszka wyłożona papierem bez smarowania i bez płatków].Ciasto jeszcze raz dokładnie wyrobić, wlać do foremek (dwie keksówki).
Mokrą łyżką wyrównać ciasto, okryć woreczkami foliowymi, odstawić na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 240 stopni.Ciasto spryskać lekko wodą i obsypać płatkami.[ u mnie bez płatków].Piec przez 10 minut w temp. 240 stopni, obniżyć temperaturę do 220 stopni, piec 55 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać drzwi piekarnika. Piekarnik wyłączyć, po dziesięciu minutach wyciągnąć chleb i odstawić do wystygnięcia.
Smaczne pieczywko
OdpowiedzUsuńmniammm bardzo lubię dodatek jogurtu do pieczywa:) Miąższ wychodzi idealnie sprężysty i długo zachowuje swoją wilgotność;) u mnie dzisiaj bułeczki, też z jogurtem;)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. A chleb wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuń