Przepis na takie ekspresowe bułeczki znalazłam tutaj...
- 240 ml mleka
- 120 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka miodu (w oryginale 1 łyżka)
- 55 g masła
- 1 jajko
- 670 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suszonych
- 1 ,5 łyżeczki soli
Do garnuszka wlać mleko , dodać miód i masło i podgrzewać do momentu , aż masło się rozpuści.Odstawić do wystygnięcia. Do miski wsypać mąkę , dodać zawartość garnuszka , jajko , sól oraz rozpuszczone drożdże. Dokładnie wymieszać i wyrabiać przez ok. 5 minut. Podzielić na 12-16 części , z każdej formować kulkę, spłaszczać i układać na blasze wyścielonej pergaminem. Odstawić na 30-35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem bułeczki można posmarować mlekiem . Piec 10-12 minut w temp. 200 st.C.
Ślicznie wyrośnięte i przyrumienione bułeczki. Przepis idealny dla nas - bo ekspresowy :)
OdpowiedzUsuń