Boczek z szynkowaru



Kolejne pyszne mięsko z szynkowaru.Takie urządzenie to naprawdę świetna sprawa ..polecam zakup takiego szynkowaru...a nie pożałujecie..Wiadomo..co swojskie wyroby to najlepsze...tym razem u mnie był boczek..pycha..
Na dno szynkowaru posypać troszkę żelatyny,położyć listki laurowe.Na to położyć warstwę boczku [skórą do dołu]. Posypać żelatyną i przyprawą wymieszaną z peklosolą i na to znów położyć warstwę boczku [ bez skóry], posypać przyprawą i żelatyną. Na wierzch położyć kolejną warstwę boczku [ tym razem skórą do góry].Znów posypać żelatyną i przyprawą.Zamknąć szynkowar i wstawić do lodówki a 2-3 dni.Następnie szynkowar wstawić do  garnka wyścielonego ścierką, wlać wodę i parzyć około 2 godzin w wodzie o temperaturze około 75 stopni . Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie boczek wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].

Domowy Wyrób

Komentarze