Wytrawne kwiatki

Takie podobne kwiatki już są na blogu..są tak smaczne, że warto robić powtórki..ale tym razem z innego ciasta..i użyłam wędliny z dodatkami [ warzywami]..



  • 40 dag mąki
  • 1 jajko
  • 3 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szkl. mleka 
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawa do pizzy
  • dowolna wędlina w plasterkach o okrągłym kształcie dopasowanym do wielkości np.szklanki lub kubka
  • białko do posmarowania

 Drożdże rozrobić w mleku, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm.Wycięte płatki ciasta  zawijać do środka.Posmarować białkiem. Piec ok. 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.



Komentarze

  1. Bardzo fajny pomysł, na słodko tez można takie kwiatki drożdżowe zrobić, super :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżowego na wytrwanie jeszcze nie jadłam. Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.