Takie podobne kwiatki już są na blogu..są tak smaczne, że warto robić powtórki..ale tym razem z innego ciasta..i użyłam wędliny z dodatkami [ warzywami]..
- 40 dag mąki
- 1 jajko
- 3 dkg drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 szkl. mleka
- 2 łyżki oleju
- przyprawa do pizzy
- dowolna wędlina w plasterkach o okrągłym kształcie dopasowanym do wielkości np.szklanki lub kubka
- białko do posmarowania
Drożdże rozrobić w mleku, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm.Wycięte płatki ciasta zawijać do środka.Posmarować białkiem. Piec ok. 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
zjadałbym wszystkie:D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, na słodko tez można takie kwiatki drożdżowe zrobić, super :-)
OdpowiedzUsuńŁadne kwiatki! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDrożdżowego na wytrwanie jeszcze nie jadłam. Musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuń