Schabowy wg Magdy Gessler

Pomysł z namaczaniem mięsa w mleku z dodatkiem cebuli podpatrzyłam w Kuchennych Rewolucjach , prowadzonych przez Magdę Gessler..Takie schabowe są bardzo pyszne..polecam..Ja robiłam jak zawsze na "oko", ale przepis  podaję taki jaki znalazłam w necie..

  • 1 kg dobrej jakości wieprzowiny (na 4 kotlety)
  • 1 l mleka
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • przyprawa Kuchta
  • smalec do smażenia
Wieprzowinę pokroić na 4 grube kotlety. Każdy z nich rozbić dokładnie na dość duże kotlety; żyłki i włókna tłuszczu w środku kotletów ponacinać nożem, co zapobiegnie zwijaniu się kotletów podczas smażenia. Do mleka włożyć pokrojoną w pióra cebulę. Dosypać sól i pieprz. Włożyć mięso. Moczyć wieprzowinę w mleku 2-3 godziny. Następnie odsączyć. Smalec rozgrzać na patelni. Kotlety panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto. 


Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

Komentarze

  1. muszę go w końcu wypróbować u siebie:) mega apetyczny

    OdpowiedzUsuń
  2. slowo w słowo z innej strony plagiat!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. autorka podała link do źródła cymbale jeden

      Usuń
    2. Brawo ;)
      Widać, że niektórzy potrafią tylko krytykować, ale od siebie nic nie doda...

      Usuń
  3. ok,troche głupie pytanie ale czy ktoś mi może powiedzieć ile soli i pieprzu dodać na ten litr mleka??sorki ale amatorka ze mnie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dawałam "na oko" tak nie za dużo..tyci tyci..potem doprawiałam jajka do panierowania.

      Usuń
    2. Solimy nie jajka tylko mięso lub tą zalewe mleczne i niech sobie pływają najlepiej na noc w lodówce a potem na obiad ;-)

      Usuń
    3. 100 na 100
      a soli i pieprzu po 1 lyzeczce

      Usuń
  4. nic nowego moja sw. pamieci babcia robiła tak już 50 lat temu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A gdzie jest napisane ze to nowość. Nastepnym razem nie szukaj przepisu w sieci tylko korzystaj z domowych......

      Usuń
    2. No właśnie nie ma mowy o nowości..może moja babcia też tak robiła..ale niestety nie jestem już w stanie jej o to zapytać..

      Usuń
  5. Zrobilam :) sukces, nawet synek -5 lat ktory jada tylko kotlety z kurczaka zjadl calego schabowego. Jupiii. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. Jutro zabieram się do robienia schabowych. Zainteresował mnie ten przepis p. Bożenki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy ktoś może myślał co zrobić z mleka i cebulki, które zostają po odsáczeniu

    OdpowiedzUsuń
  8. ja tą cebule przesmażam i dodaje później razem z częścią mleka do ziemniaków, pychotka

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja cebule też panieruję tak jak kotlet i kładę obok kotleta, jest pyszna i ładnie to wygląda

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.