Przejdź do głównej zawartości
Schabowy wg Magdy Gessler
Pomysł z namaczaniem mięsa w mleku z dodatkiem cebuli podpatrzyłam w Kuchennych Rewolucjach , prowadzonych przez Magdę Gessler..Takie schabowe są bardzo pyszne..polecam..Ja robiłam jak zawsze na "oko", ale przepis podaję taki jaki znalazłam w necie..
- 1 kg dobrej jakości wieprzowiny (na 4 kotlety)
- 1 l mleka
- 2 cebule
- 2 jaja
- bułka tarta
- sól i pieprz
- przyprawa Kuchta
- smalec do smażenia
Wieprzowinę pokroić na 4 grube kotlety. Każdy z nich rozbić dokładnie na dość duże kotlety; żyłki i włókna tłuszczu w środku kotletów ponacinać nożem, co zapobiegnie zwijaniu się kotletów podczas smażenia. Do mleka włożyć pokrojoną w pióra cebulę. Dosypać sól i pieprz. Włożyć mięso. Moczyć wieprzowinę w mleku 2-3 godziny. Następnie odsączyć. Smalec rozgrzać na patelni. Kotlety panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto.
muszę go w końcu wypróbować u siebie:) mega apetyczny
OdpowiedzUsuńslowo w słowo z innej strony plagiat!
OdpowiedzUsuńautorka podała link do źródła cymbale jeden
UsuńBrawo ;)
UsuńWidać, że niektórzy potrafią tylko krytykować, ale od siebie nic nie doda...
ok,troche głupie pytanie ale czy ktoś mi może powiedzieć ile soli i pieprzu dodać na ten litr mleka??sorki ale amatorka ze mnie :))
OdpowiedzUsuńja dawałam "na oko" tak nie za dużo..tyci tyci..potem doprawiałam jajka do panierowania.
UsuńSolimy nie jajka tylko mięso lub tą zalewe mleczne i niech sobie pływają najlepiej na noc w lodówce a potem na obiad ;-)
Usuń100 na 100
Usuńa soli i pieprzu po 1 lyzeczce
nic nowego moja sw. pamieci babcia robiła tak już 50 lat temu
OdpowiedzUsuńA gdzie jest napisane ze to nowość. Nastepnym razem nie szukaj przepisu w sieci tylko korzystaj z domowych......
UsuńNo właśnie nie ma mowy o nowości..może moja babcia też tak robiła..ale niestety nie jestem już w stanie jej o to zapytać..
UsuńZrobilam :) sukces, nawet synek -5 lat ktory jada tylko kotlety z kurczaka zjadl calego schabowego. Jupiii. Polecam
OdpowiedzUsuńSuper..cieszę się..
UsuńJutro zabieram się do robienia schabowych. Zainteresował mnie ten przepis p. Bożenki.
OdpowiedzUsuńCzy ktoś może myślał co zrobić z mleka i cebulki, które zostają po odsáczeniu
OdpowiedzUsuńja tą cebule przesmażam i dodaje później razem z częścią mleka do ziemniaków, pychotka
OdpowiedzUsuńdobry pomysł.
UsuńA ja cebule też panieruję tak jak kotlet i kładę obok kotleta, jest pyszna i ładnie to wygląda
OdpowiedzUsuń