Mielonka z szynkowaru

Dawno nie robiłam mielonki z szynkowaru..no i proszę...już jest..U mnie  jak to zwykle bywa ..wszystko jest na oko...i wyczucie..a czasem to mąż doprawia dodatkowo po swojemu..


  • mięso mielone
  • 1 -2 łyżeczki żelatyny [ niekoniecznie]
  • przyprawa Rozkoszna
  • około 50 ml wody
Do mięsa mielonego dodać przyprawy i wodę, wyrobić mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Przełożyć do szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na 2-3 dni.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].

Wielkanocne Smaki - edycja IVDomowy WyróbWielkanocne Smaki - edycja IV

Komentarze

  1. DZIĘKUJE ZA PRZEPIS,KTÓRY WYKORZYSTAM,A OPINIĘ NAPISZE JAK ZROBIE MIELONKE. POZDRAWIAM FRANIA60

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.