Kolorowa sałatka

Sałatka z warzyw i tortellini z dodatkiem przyprawy o fajnej nazwie chmieli suneli..

Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy.Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę.Cebulę, paprykę  i ogórki też pokroić w kostkę Wymieszać z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Połączyć z majonezem i jogurtem , doprawić.




Chmieli Suneli to tradycyjna przyprawa kuchni gruzińskiej.

Jest to mieszanka przypraw, w skład której wchodzą: sól, kolendra, pieprz czarny, koper włoski, goździki, imbir, gorczyca.

Zioła w przyprawie Chmiel Suneli są mieszane w jednakowych proporcjach, oprócz ostrej papryki i szafranu. Mieszanka ma charakterystyczny, zielonkawy odcień.

Zastosowanie w kuchni:
• Chmieli Suneli to przyprawa kuchni gruzińskiej, gdzie jest składnikiem takich dań, jak: charczo i adżiki.
• Chmieli Suneli stosuje się do przyprawiania potraw mięsnych, surówek, sałatek oraz bigosu. Nadaje potrawom mocny smak i intensywny aromat, dlatego należy ją stosować ostrożnie.
Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

Komentarze