Sałatka z warzyw i tortellini z dodatkiem przyprawy o fajnej nazwie chmieli suneli..
- tortellini 3-kolory z mięsem
- kukurydza konserwowa
- groszek konserwowy
- ogórek zielony
- marchewka
- cebula
- papryka konserwowa lub świeża
- majonez
- jogurt naturalny
- sól morska
- chmieli suneli
Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy.Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę.Cebulę, paprykę i ogórki też pokroić w kostkę Wymieszać z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Połączyć z majonezem i jogurtem , doprawić.
Chmieli Suneli to tradycyjna przyprawa kuchni gruzińskiej.
Jest to mieszanka przypraw, w skład której wchodzą: sól, kolendra, pieprz czarny, koper włoski, goździki, imbir, gorczyca.
Zioła w przyprawie Chmiel Suneli są mieszane w jednakowych proporcjach, oprócz ostrej papryki i szafranu. Mieszanka ma charakterystyczny, zielonkawy odcień.
Zastosowanie w kuchni:
• Chmieli Suneli to przyprawa kuchni gruzińskiej, gdzie jest składnikiem takich dań, jak: charczo i adżiki.
• Chmieli Suneli stosuje się do przyprawiania potraw mięsnych, surówek, sałatek oraz bigosu. Nadaje potrawom mocny smak i intensywny aromat, dlatego należy ją stosować ostrożnie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.