Przejdź do głównej zawartości
Gulasz drobiowy z lutenicą
Pyszne danie..i proste do zrobienia.. gulasz podałam z ryżem..pychotka
Pierś pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać z przyprawą .Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć mięso przez kilka minut .Dodać sos i wszystko razem smażyć, aż mięso będzie dobre.W razie potrzeby doprawić.
Ciekawe połaczenie
OdpowiedzUsuńI smaczne..
Usuńciekawy przepis, wygląda smacznie;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńZawstydziłam się, że nie wiem co to lutenica, a to taki gotowiec... Możesz napisać, jak smakuje?
OdpowiedzUsuńJa też wcześniej nie wiedziałam..a lutenicę można zrobić również samemu.A smak..trudno opisac..coś takiego jak np. ketchup.
UsuńLutenica według Wikipedii:
Pikantna pasta warzywna lub gęsty sos zawierający nie mniej niż 50% papryki oraz pastę pomidorową i pieczone bakłażany, a w różnych kombinacjach również marchew, orzechy, olej słonecznikowy, cukier, sól, pietruszkę, pieprz czerwony i czarny. Oryginalny smak lutenica uzyskuje poprzez dodanie kminku, chilli i czosnku, w pewnych regionach dodaje się do niej ziemniaki. Potrawę przygotowuje się z upieczonej uprzednio papryki, startych na drobno pomidorów, które łącznie z wszystkimi składnikami mieli się w maszynce i smaży na oleju. Gestość uznawana za idealną to taka, gdy po zamieszaniu pasta powoli powraca w miejsce zostawiane przez łyżkę. Gotową potrawę można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Lutenica produkowana na skalę przemysłową jest często drobno zmielona, a warzywa przygotowywane z pominięciem etapu pieczenia. Bułgarzy przygotowują z niej potrawę, którą przygotowują poprzez dodanie cebuli i gotowanego bobu lub fasoli.
Uwielbiam gulasz, ale z kaszą. Z ryżem też pewnie był smaczny.
OdpowiedzUsuńJa akurat miałam chęć na ryż ..ale do gulaszu najlepiej w sumie pasuje kasza..
UsuńNie używałam nigdy sosu Lutenica,muszę kiedyś wypróbować :-)
OdpowiedzUsuń