Drożdżowy cytrynowy kwiat

Ostatnio coś mnie naszło na drożdżowe zawijańce..były wytrawne kwiatki.. był też  kwiat z makiem, a teraz jest tzn.był jakiś czas temu cytrynowy ,ale ciut inny..Podczas pieczenia unosił się cynamonowo-cytrynowy zapach..mniam...


  • 30 dkg mąki
  • 10 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 30 g rozpuszczonej margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Dodatkowo

  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki startej skórki cytrynowej
  • jajko do posmarowania

Mleko ,drożdże i cukier wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać z solą, dodać rozpuszczoną margarynę, jajko i drożdże .Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 5 części.4 części rozwałkować na kształt koła.Ułożyć na blaszce pierwsze kolo , posypać cukrem wymieszanym ze startą skórką z cytryny i cynamonem.Przykryć drugim rozwałkowanym kołem,znów posypać itd.Na ostanie 4 koło już nie sypać cukru.Nożem do pizzy krajać, na kształt gwiazdy, od brzegu do środka, ale nie do końca [ zostawić około 10 cm ]podobnie do krojenia pizzy, na 16 kawałków Każdy płatek przekręcić 2-3 razy, wszystkie w tą samą stronę.5 część ciasta rozwałkować na kształt prostokąta , posypać cukrem ze skórką i zwinąć w rulon.Podzielić na 4 kawałki .Każdy kawałek naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.Ułożyć na środku nierozcietęgo ciasta
Zostawić do lekkiego wyrośnięcia na około 20 minut.Posmarować roztrzepanym jakiem .Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.







Komentarze