- 1 margaryna
- 30 dkg mąki
- 5 dkg cukru
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 biała czekolada
- 0,5 l śmietany 36 %
- dżem malinowy
Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać zimną wodę wodę i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę.Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Śmietanę dobrze schłodzić i ubić w trakcie ubijania połączyć z płynną czekoladą. Zimne tartaletki wyjąć z foremek , nałożyć trochę dżemu i napełnić pianką śmietankowo-czekoladową .Odstawić do lodówki i zostawić do zastygnięcia najlepiej przez całą noc.
zjadłabym jedną:)
OdpowiedzUsuńpo prostu mniam :) cudo:))
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie