piątek, 7 marca 2014

Pyzy

Pyzy...pyszne ..polane zeszkloną cebulką..
  • 1,5 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna
  • 1 jajko
  • sól,pieprz
Nadzienie:
  • około 40 dag mięsa z kurczaka lub wieprzowe (gotowanego, pieczonego]
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie przepuścić je przez praskę do ziemniaków.Ułożyć równo w misce, wyciągnąć 1/4. W powstałe miejsce wsypać mąką pszenną i ziemniaczaną (z lekką przewagą mąki ziemniaczanej).Wyciągnięte ziemniaki dodać z powrotem . Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić gładkie ciasto.
Mięso zmielić razem z podsmażoną cebulą Wymieszać , doprawić do smaku.Z ciasta formować kulki, rozpłaszczyć, a na środku nakładać trochę farszu. Pyzy wrzucać do wrzącej, osolonej wody.Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane zeszkloną cebulką.




9 komentarzy :

  1. Jak ja dawno takich łakoci nie jadłam...dziękuję za przypomnienie :*

    OdpowiedzUsuń
  2. O ja blady... ale mi narobiles smaka tym postem czlowieku =)

    OdpowiedzUsuń
  3. rany jak dawno ja je jadłam) a uwielbiam! wyglądają cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  4. to nie sa pyzy tylko kluski slaskie

    OdpowiedzUsuń
  5. to nie sa pyzy tylko kluski slaskie, heh

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas mówi się na to pyzy i są to pyzy a nie kluski śląskie...a zresztą podam co podaje Wikipedia na temat pyz i klusek śląskich..

      Usuń
    2. Pyzy – w kuchni polskiej, słowo używane najczęściej w liczbie mnogiej oznacza jeden z elementów potrawy, zwykle obiadowej: duże kluski, o kształtach zbliżonych do kulistych lub owalnych, sporządzane w sposób charakterystyczny dla rejonu Polski.

      Pyzy ziemniaczane
      Przygotowywane z ziemniaków (gotowanych lub tartych surowych), opcjonalnie z dodatkiem mąki, jaj i soli, gotowane we wrzątku. Nadziewane farszem mięsnym, twarogowym lub grzybowym, albo też podawane bez farszu, okraszone smażonym boczkiem lub słoniną i podsmażoną cebulą. Potrawami w typie pyz ziemniaczanych są m.in. kartacze, goły i knedle ziemniaczane.Wielkość pyz to ok 4-5cm.

      Pyzy drożdżowe
      Danie charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej. W innych rejonach polski znane pod innymi nazwami. Przyrządzane z mąki, jaj, drożdży, mleka, masła, cukru i soli. Gotowane na parze (zob. pampuchy) lub w wodzie. W literaturze spotyka się także propozycje upieczenia pyzy w piecu.

      Usuń
    3. Kluski śląskie (kluski białe, biołe, guminowe, gumione, kartofelmelklezy, gumiklyjzy) – rodzaj klusek ziemniaczanychprzygotowanych z gotowanych ziemniaków i mąki, formowane w spłaszczone kulki z wgłębieniem, gotowane w osolonym wrzątku.
      Kluski śląskie wpisane są na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz osobno śląskiego. Są popularną potrawą na Dolnym i Górnym Śląsku.

      Usuń
  6. no wlasnie, pyzy to kluski z ziemniakow surowych i gotowanych, a kluski slaskie robimy z gotowanych ziemniakow i maki ziemniaczanej. sa to kluski z moich slaskich regionow, ktore znam od dziecinstwa, pamietajcie, ze do klusek slaskich nie dodajemy maki pszennej. czesto to blad popelniany przez laikow ale maka pszenna tylko do kopytek. proporcje do slaskich tak jak podalas ale tylko maka ziemniaczana, pszenna to profanacja kluskow slaskich, uwierz i wyprobuj.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.