Piegusek na białkach

No i znów "dopadła "mnie awaria sprzętu ..tym razem trochę poważniejsza..no i w związku z tym nie mam żadnych oryginalnych zdjęć , które są na blogu..a także przepadło sporo zdjęć, których jeszcze nie zdążyłam opublikować..I tak np. w  przypadku tego ciasta uratowały się tylko dwa...brak zdjęcia z makiem Kresto , który wykorzystałam do tej babki..Tego pieguska piekłam jakiś czas w ramach akcji Ciasta na Wielkanoc, prowadzonej przez Piernikową Chatę..a moja babka była pieczona w keksówce..i z trochę mniejszej ilości składników..
  • 1 szkl. białek (8-10 jaj)
  • 1 szkl.mąki tortowej
  • 1 szkl.cukru
  • 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szkl.maku Kresto
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno. Masło/margarynę utrzeć z cukrem, dodaj przesianą z proszkiem mąkę. Wymieszać, dodać mak i znów wymieszać. Stopniowo dodawać pianę z białek, na 3-4 razy. Pierwszą można wymieszać z ciastem mikserem, pozostałe wymieszać delikatnie szpatułką.Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół).Ostudzić w piekarniku.Posypać pudrem lub polać lukrem. 

Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

A oto pieguski dziewczyn, które też piekły..i jak widać każdy piegusek wygląda pysznie.....


SmacznaPyza
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię




Komentarze

  1. Pyszniutki. Dziękuję za udział w akcji

    OdpowiedzUsuń
  2. smaczniutka babeczka:) też wykorzystuję w ten sposób białka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam to ciasto, świetne jest:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto,ma dla mnie ma wyjątkowy smak,moja Mama często je przygotowuje,bardzo sentymentalnie mi się kojarzy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.