Drożdżówki z dżemem malinowym i kruszonką

Pyszne drożdżówki z dżemem malinowym i kruszonką ..w kształcie serc...zdjęcie trochę byle jakie..tzn..drożdżówki nie wyglądają tak jak powinny.. zapomniałam zrobić zdjęcia tego samego dnia..całe szczęście, że na drugi dzień zostało chociaż jedno serce i małe serduszka...a wiadomo..że świeże drożdżówki z kruszonką wyglądają o wiele lepiej ..



  • 50 dkg mąki pszennej 
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 250 ml letniego mleka 
  • 80 g rozpuszczonej margaryny 
  • 70 g  cukru 
  • 1 jajko 
Kruszonka:
  • 10 dkg mąki 
  • 7 dkg  cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 65 g rozpuszczonej margaryny
  • 25 g  tartych migdałów BackMit
dodatkowo 

  • dżem malinowy
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru i wlać odrobinę letniego mleka, rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie miksując wlać resztę letniego mleka, rozpuszczoną margarynę i dodać jajko. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ścianek naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.[ Ja wyręczyłam się automatem do chleba].Ciasto rozwałkować, foremką wycinać serca, w połowie serc wyciąć mniejsze serca. Składać po dwa serca [ jedno całe i jedno wycięte] smarując brzeg roztrzepanym żółtkiem.W wyciętym środku włożyć dżem , posypać kruszonką.Wycięte małe serduszka można posypać kruszonką i upiec lub zagnieść ciasto ponownie i wykrawać serca.Piec w uprzednio nagrzanym do 170° piekarniku ok.35 minut.
Walentynki - czym TO się je?Słodkie Walentynki 2014

Komentarze

  1. Matko kochana, jak ja kocham drozdzowki! Zeby tylko mial je kto dla mnie robic...
    ;)

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.