czwartek, 9 stycznia 2014

Pączki..bez jajek.. na gazowanej wodzie

Pączki...o rany jak dawno ich nie robiłam...i już od kilku dni "chodziły " za mną...ale albo czasu brak, albo jajek brak..albo coś innego stało na przeszkodzie...aż w końcu ..zrobiłam...pączki...ale jakie?  no właśnie..mam już sporo sprawdzonych przepisów ..ale dalej szukam....no i wynalazłam przepis na pączki bez jajek ..i na dodatek z wodą gazowaną...[ z piwem kiedyś robiłam , ale z wodą gazowaną jeszcze nie]no i cóż...musiałam wypróbować...i nie żałuję...pączki są pyszne, mięciutkie...córka zapowiedziała , że mam zapisać ten przepis i robić tylko takie...[ ale ja mam już zapisanych kilka innych przepisów do wypróbowania i dalej będę szukać..]

  • 5 dag drożdży 
  • 1/3 szkl. cukru 
  • 1,5 szkl.gazowanej wody 
  • 1/3 szkl. oleju 
  • ok. 55 dag mąki pszennej
  •  2 łyżki rumu lub wódki
Dodatkowo: 

  • ok. 20 dag marmolady różanej
 Do dekoracji:
  •  cukier puder
Drożdże rozetrzeć z połową cukru, dodać kilka łyżek mąki pszennej (około 3 łyżki) i razem wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Do pozostałej mąki dodać resztę cukru, lekko podgrzaną wodę , olej, rum i rozczyn. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ręką. Chwilkę wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejscie, aby ciasto podrosło. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wycinać krążki. Na połowie krążków układać malutką łyżeczką nadzienie . Zlepić brzegi i nadmiar ciasta odciąć tą samą szklanką, odłożyć do wyrośnięcia.Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem.




Bardzo Tłusty Czwartek 2014

6 komentarzy :

  1. Wyglądają przepysznie! Przepis koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanie czy ten rum jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rum można zastąpić zwykłą wódką..albo można nie dawać..ale alkohol jest po to, aby pączki podczas smazenia nie chłonęły za dużo tłuszczu.

      Usuń
  3. a czy zamiast rumu i wodki mozna dodac koniak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powtórzę odpowiedź..Rum można zastąpić zwykłą wódką lub koniakiem.albo można nie dawać..ale alkohol jest po to, aby pączki podczas smazenia nie chłonęły za dużo tłuszczu.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.