Mielonka na kanapki

Domowa mielonka ...dużo lepsza niż ze sklepu.....oczywiście zrobiona w szynkowarze..i z dodatkiem przyprawy Kebabczeta , którą można kupić tutaj...
  • mięso mielone 
  • 2 łyżeczki soli peklującej 
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • przyprawa Kebabczeta
  • około 50 ml wody
Do mięsa dodać przyprawy i wodę, wyrobić mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Wyrobione mięso przełożyć do szynkowaru, zamknąć szynkowar i odstaic do lodówki na około 2-3 dni.Następnie wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].



Domowy Wyrób

Komentarze

  1. A ile tego mielonego ma być ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od pojemności szynkowaru..mój szynkowar ma pojemność 1500 g ,ale mięsa wchodzi ciut mniej niż 1500, tak około 1350 g.

      Usuń
  2. Nie robiłam nigdy szczerze mówiąc;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.