- mięso mielone
- 2 łyżeczki soli peklującej
- 2-3 łyżeczki żelatyny
- przyprawa Kebabczeta
- około 50 ml wody
Do mięsa dodać przyprawy i wodę, wyrobić mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Wyrobione mięso przełożyć do szynkowaru, zamknąć szynkowar i odstaic do lodówki na około 2-3 dni.Następnie wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].
A ile tego mielonego ma być ????
OdpowiedzUsuńTo zależy od pojemności szynkowaru..mój szynkowar ma pojemność 1500 g ,ale mięsa wchodzi ciut mniej niż 1500, tak około 1350 g.
UsuńNie robiłam nigdy szczerze mówiąc;)
OdpowiedzUsuń