- 2 kg filetów z zielonego śledzia
- mąka
- olej- do smażenia
- 3 cebule
- 5 szklanek wody
- 6 łyżek cukru
- 2 małe koncentraty pomidorowe ( 2 x 200 g ) [ u mnie 1 szkl.pomidorów rozdrobnionych ]
- 1,5 łyżki Vegety
- 1,5 łyżeczki soli
- ziele angielskie, liście laurowe
- 10 łyżek oleju z ryżu
- 0,5 szkl. octu
Zalewa:
Cebulę pokroić w kostkę, następnie usmażyć na złoty kolor.
Przesmażoną cebulę zalać wodą, dodać przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Całość zagotować. Po zagotowaniu do zalewy dodać ocet i gotować całość przez 2 minuty na małym ogniu. Kawałki śledzi układać w słojach i zalać gorącą zalewą. Następnie zakręcić słoje i odwrócić do góry dnem- pozostawić je tak na całą noc.
Następnego dnia słoje wstawić do lodówki.Śledzie są gotowe do spożycia po 2-3 dniach.
Bożenko, niech najbliższe Święta Bożego Narodzenia i Wigilijny wieczór, upłyną CI w szczęściu i radości przy kolędach i zapachu świerkowej choinki :-)
OdpowiedzUsuń