Filety z zielonego śledzia w zalewie pomidorowej

W tym roku znów na Wigilię postanowiłam trochę poeksperymentować...i skorzystać z tego przepisu..ja co prawda z zrobiłam z mniejszej porcji i zamiast koncentratu pomidorowego dałam pomidory rozdrobnione..[Są to oryginalne pomidory rozdrobnione w butelce i można używać zamiast przecieru pomidorowego]i użyłam oleju z ryżu ..Mam nadzieję, że pamiętacie??... Czytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy wHurtowni Oliwy otrzymają 25 % zniżkę... 
  • 2 kg filetów z zielonego śledzia
  • mąka
  • olej- do smażenia
Zalewa:
  • 3 cebule
  • 5 szklanek wody
  • 6 łyżek cukru
  • 2 małe koncentraty pomidorowe ( 2 x 200 g ) [ u mnie 1 szkl.pomidorów rozdrobnionych ]
  • 1,5 łyżki Vegety
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ziele angielskie, liście laurowe
  • 10 łyżek oleju z ryżu
  • 0,5 szkl. octu
Śledzie pokroic na kawałki, panierować w mące i smażyć na oleju.
Zalewa:
Cebulę pokroić w kostkę, następnie usmażyć na złoty kolor.
Przesmażoną cebulę zalać wodą, dodać przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Całość zagotować. Po zagotowaniu do zalewy dodać ocet i gotować całość przez 2 minuty na małym ogniu. Kawałki śledzi układać w słojach i zalać gorącą zalewą. Następnie zakręcić słoje i odwrócić do góry dnem- pozostawić je tak na całą noc.
Następnego dnia słoje wstawić do lodówki.Śledzie są gotowe do spożycia po 2-3 dniach.

Komentarze

  1. Bożenko, niech najbliższe Święta Bożego Narodzenia i Wigilijny wieczór, upłyną CI w szczęściu i radości przy kolędach i zapachu świerkowej choinki :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.