Bigos według Ewy Wachowicz

Ten bigos robiłam kilka dni przed Świętami.wiadomo, że im dłużej go się gotuje,podgrzewa ,tym bardziej jest smaczny.Przepis wg Ewy Wachowicz..do bigosu dodajemy różne rodzaje mięs i im więcej tym smaczniej.Ja dodatkowo bigos doprawiłam przyprawą do bigosu z Tytki Smaku, która nadała bigosowi specyficznego zapachu..no i smaku również...Mięsa podsmażałam na oleju z ryżu, który można kupić  tutaj..mam nadzieje, że pamiętacie i nie muszę przypominać o 25 % zniżce na zakupy w Hurtowni Oliwy..a warto kupić np. taki olej albo inne produkty.
  • 75 dag białej kapusty
  • 75 dkg kiszonej kapusty
  • 2 duże cebule
  • 1 średnia golonka lub ½ kg wieprzowego karczku
  • 1 kg mięsa (pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna)
  • 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego
  • ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki
  • 2 łyżki oleju z ryżu
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do bigosu
Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, gdyż może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać.Zalać połową rosołu, dodać golonkę, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Gotować do miękkości.
Białą kapustę posiekać, zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Wodę odlać. Na patelni na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Jak się zezłoci, dodać ją do białej kapusty wraz z namoczonymi w wodzie suszonymi grzybami (trzeba je posiekać w paseczki) i wodą, w której się moczyły. Gotować do miękkości.Ugotowane kapusty połączyć ze sobą. Dolać resztę rosołu wraz z koncentratem pomidorowym. Ugotowaną golonkę obrać ze skóry, mięso pokroić i dodać do kapusty. Pieczenie, wędliny, boczek, drób itd pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Doprawić sporą ilością pieprzu i soli. Wszystko gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Pod koniec dolać czerwone wino. Jeśli bigos jest mało kwaśny, doprawić pozostawionym sokiem z kiszonej kapusty.

Komentarze

  1. Ja bigos to robię zawsze z podsuszaną z ZM Henryk Kania ;) najlepiej pasuje jak dla mnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tez z ta kielbasa ale czsami dodaje boczek rowniez tego producenta ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis dobry ale nie na Wigilię, gdzie zgodnie ze zwyczajem na stole goszczą potrawy postne i nie używa się alkoholu. Na Sylwestra - owszem, ale na miłość Boską, nie na Wigilię.Litości...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Litości?...a czy ja napisałam gdzieś , że to jest przepis na Wigilię?? Proszę uważnie czytać , a potem krytykować.

      Usuń
    2. co ty bredzisz....wigila ew moze byc postna...a bigos sie je w swieta juz.. a wtedy mozna mieso w 1 dzien swiat. Wiec bigos na swieta ok.....

      Usuń
  4. Moim zdaniem bigos super :D uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię i daje rożne gatunki mięsiwawg przepisu i wychodzi super bigos

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.