Mielonka z szynkowara

Kolejny  domowy wyrób z szynkowaru Duet...co prawda dałam do środka kawałek kiełbasy [ takiej ze sklepu]...a efekt ..jak widać ...składników dokładnie nie podam..u mnie to zawsze jest na oko i wedle własnego smaku....ilość mięsa zależy też od pojemności szynkowaru.

  • mięso mielone 
  • 1 łyżeczka żelatyny [ niekoniecznie]
  • przyprawa Szeherezada
  • około 50 ml wody
  • kawałek kiełbasy

Do mięsa dodać przyprawy i wodę, wyrobić mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Wyrobione mięso- połowę mięsa przełożyć do szynkowaru, położyć kiełbasę i wyłożyć resztę mięsa mielonego. Zamknąć szynkowar i wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].

Logo

Komentarze

  1. Zapraszam na konkurs:) Czekają ciekawe nagrody http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga_25.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.