Klopsiki przygotowane w pojemniku SISTEMA-Microwave. Szczerze mówiąc nie robiłam wcześniej żadnych potraw gotowanych na parze...ale wszystkiego trza spróbować..tak więc wypróbowałam i ja taki sposób gotowania..i jestem mile zaskoczona...klopsiki były pyszne...nie tylko ze względu na gotowanie na parze, ale także ze względu na dodatek przyprawy Szeherezada..polecam.., bo warto mieć taką przyprawę .
- 50 dkg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 2 – 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- koperek
- przyprawa Szeherezada
Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulkę,jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę.Uformować niewielkie kulki. Wlać wodę do pojemnika bazowego, klopsiki ułożyć w koszyku parowym, zatrzasnąć klipsy pokrywy.Otworzyć otwór do odprowadzania pary i włożyć pojemnik do mikrofalówki i parować klopsiki, aż będą dobre.
fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńO, fajne ten pojemnik :)
OdpowiedzUsuńDługo 'parowałaś' klopsiki? ;)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie pamiętam.
Usuń