Przepis na ten niezawodny i prosty do zrobienia chleb znalazłam tutaj..Ja nie mogłam się oprzeć i ukroiłam od razu do spróbowania...
SKŁADNIKI (na dwa chleby w keksówkach dł. 25 cm):- 1/2 kg mąki pszennej (typ 550- 750)
- 1/3 szkl. otrębów żytnich
- 1/3 szkl. mąki żytniej (typ 2000)
- 2 łyżki płatków owsianych
- 25 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1/2 litra letniej wody
- 2 łyżki oleju
- posypka wileńska Wypiekacz
Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce.
Drożdże zasypać 1/2 łyżeczki cukru, wymieszać i po 5 minutach wlać do nich 1/2 szklanki letniej wody (odlać ją z 1/2 litra).Do suchych składników wlać zaczyn drożdżowy, resztę wody, olej, ocet. Wszystko wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ręką. Ciasto ma być gładkie, ale będzie dosyć mokre, będzie się lepiło do ręki.Miskę z ciastem przykryć folią i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu do podwojenia objętości .Ciasto nakładać łyżką , bo jest luźne, podzielić je na dwie części i umieścić w formach . Wyrównać zmoczoną w wodzie łyżką. Foremki z ciastem przykryć folią najlepiej reklamówką jednorazową, robiąc nad formą „namiot” gdyż ciasto jak urośnie to się do folii przyklei, jeżeli będzie ona za nisko. Zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.Wyrośnięte chleby tuż przed wstawieniem do piekarnika można posypać dowolnym składnikiem, np. pestkami słonecznika lub dyni, czarnuszką, makiem, płatkami owsianymi [ posypką wileńską].Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec ok. 40 minut, chleb ma się zarumienić.Po wyjęciu z piekarnika chleby wyjąć z foremek i studzić na kratce. Dopiero po całkowitym ostygnięciu (ok. 1 godzina) chleb można kroić.
Drożdże zasypać 1/2 łyżeczki cukru, wymieszać i po 5 minutach wlać do nich 1/2 szklanki letniej wody (odlać ją z 1/2 litra).Do suchych składników wlać zaczyn drożdżowy, resztę wody, olej, ocet. Wszystko wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ręką. Ciasto ma być gładkie, ale będzie dosyć mokre, będzie się lepiło do ręki.Miskę z ciastem przykryć folią i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu do podwojenia objętości .Ciasto nakładać łyżką , bo jest luźne, podzielić je na dwie części i umieścić w formach . Wyrównać zmoczoną w wodzie łyżką. Foremki z ciastem przykryć folią najlepiej reklamówką jednorazową, robiąc nad formą „namiot” gdyż ciasto jak urośnie to się do folii przyklei, jeżeli będzie ona za nisko. Zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.Wyrośnięte chleby tuż przed wstawieniem do piekarnika można posypać dowolnym składnikiem, np. pestkami słonecznika lub dyni, czarnuszką, makiem, płatkami owsianymi [ posypką wileńską].Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec ok. 40 minut, chleb ma się zarumienić.Po wyjęciu z piekarnika chleby wyjąć z foremek i studzić na kratce. Dopiero po całkowitym ostygnięciu (ok. 1 godzina) chleb można kroić.
rewelacyjny chlebek , też bym spróbowała jeszcze taki ciepły :)
OdpowiedzUsuńDziękuję..ciepły ..[w sumie tak nie zdrowo]ale najlepszy..
UsuńAle ciekawie zmienia kolor, przed pieczeniem wygląda jak duch chleba.
OdpowiedzUsuńHa..fajne porównanie...
Usuńspróbuję :D
OdpowiedzUsuńDziękuję..
OdpowiedzUsuńchlebek jest przepyszny , smakowity, godny polecenia :)
OdpowiedzUsuńspróbowałam go zrobić i jest po prostu wyśmienity, bardzo smaczny, pyszności, godny polecenia :)
OdpowiedzUsuń