Fajna nazwa ciasta..a ciasto jest proste do zrobienia...i co najważniejsze pyszne..Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam w Domowej Cukierence...Ja zamiast kremu karpatkowego zrobiłam sama krem budyniowy z mąki...no i miałam końcówkę kakao..więc ciasto i polewa nie są tak ciemne jak u Klementynki..
na poncz:
na krem II:
- 5 jajek
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- cukier waniliowy
na poncz:
- 1/2 szkl. herbaty
- kieliszek rumu lub wódki
- opakowanie kremu do karpatki
- 700 ml mleka
- 100 g masła
- 2 szkl mleka
- 3-4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g margaryny
na krem II:
- 250 g margaryny
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. wody
- 2 szkl. mleka w proszku + 2 łyżki
- 2 łyżki kakao
- paczka okrągłych biszkoptów
Składanie ciasta:
Biszkopt przekroić na połowę, obie części naponczować. Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch. Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia.
Fajna nazwa i fajnie wyglądające ciacho:)
OdpowiedzUsuńDziękuję..
UsuńNiezwykle fantazyjnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo..
UsuńPomysłowe ciasto, sądząc po składnikach jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne..to fakt..
Usuńślicznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńApetyczne ;) z pewnością wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
www.gotujzmuzyka.blogspot.com
Dziękuję...Warto wypróbować..
UsuńCiasto wygląda wyśmienicie:) W sam raz do kawki:)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńbaaaardzo pyszne ciasto
OdpowiedzUsuń