Góra lodowa

Fajna nazwa ciasta..a ciasto jest proste do zrobienia...i co najważniejsze pyszne..Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam w Domowej Cukierence...Ja zamiast kremu karpatkowego zrobiłam sama krem budyniowy z mąki...no i miałam końcówkę kakao..więc ciasto i polewa nie są tak ciemne jak u Klementynki..
  • 5 jajek 
  • 1 szkl. mąki 
  • 1 szkl. cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao 
  • cukier waniliowy 
Białka ubić z cukrem i żółtkami na puch. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec około 25 minut w 175*C.

na poncz:

  • 1/2 szkl. herbaty 
  • kieliszek rumu lub wódki 
na krem I:
  • opakowanie kremu do karpatki 
  • 700 ml mleka 
  • 100 g masła
lub

  • 2 szkl mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g margaryny
3/4 szkl mleka odlać(wymieszać z mąkami) , resztę mleka  zagotować z cukrem.Do gotującego się mleka wlać mleko z mąkami i szybko mieszać.Gotować, aż zgęstnieje.Ostudzić, a następnie utrzeć z margaryną.

na krem II:
  • 250 g margaryny
  • 1 szkl. cukru 
  • 1/2 szkl. wody 
  • 2 szkl. mleka w proszku + 2 łyżki 
  • 2 łyżki kakao 
  • paczka okrągłych biszkoptów 
Margarynę zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. ( będą dość płynne)
Składanie ciasta:
Biszkopt przekroić na połowę, obie części naponczować. Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch. Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia.




Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.