Bułki z serem ricotta i oregano

Przepis na takie bułeczki widziałam na wielu blogach..w końcu zrobiłam i ja..pyszne, mięciutkie..polecam..
  • 4 łyżki ricotty 
  • 225 ml wody 
  • 450 g mąki pszennej, chlebowej 
  • 3 łyżki mleka w proszku 
  • 2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 25 g masła 
  • 1 łyżeczka suchych drożdży Wypiekacz
do posmarowania:
  • białko roztrzepane z łyżką wody
  • świeżo zmielony pieprz 

Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zagnieść ciasto.
Przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Następnie przenieść na lekko obsypany mąką blat, chwilę zagnieść i podzielić na 12 części.Każdą część zrolować w 25 cm długości wałek. Uformować supełki i przełożyć na natłuszczoną blachę.Zostawić do podwojenia objętości,pod przykryciem na około 30 minut.Wyrośnięte bułki posmarować białkiem i posypać pieprzem.Piec około 15-18 minut w temperaturze 220 stopni .Studzić na kratce.
Bułeczki dołączam do listopadowej  listy Wisełki"Na zakwasie i na drożdżach".

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.