- 4 łyżki ricotty
- 225 ml wody
- 450 g mąki pszennej, chlebowej
- 3 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 25 g masła
- 1 łyżeczka suchych drożdży Wypiekacz
- białko roztrzepane z łyżką wody
- świeżo zmielony pieprz
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zagnieść ciasto.
Przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Następnie przenieść na lekko obsypany mąką blat, chwilę zagnieść i podzielić na 12 części.Każdą część zrolować w 25 cm długości wałek. Uformować supełki i przełożyć na natłuszczoną blachę.Zostawić do podwojenia objętości,pod przykryciem na około 30 minut.Wyrośnięte bułki posmarować białkiem i posypać pieprzem.Piec około 15-18 minut w temperaturze 220 stopni .Studzić na kratce.
Bułeczki dołączam do listopadowej listy Wisełki: "Na zakwasie i na drożdżach".
I smaczny..
OdpowiedzUsuń