- 85 g mąki z dodatkiem spulchniaczy (lub zwykłej plus 2 łyżeczki proszku do pieczenia)
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta mielonego goździka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 6 łyżek masła lub margaryny
- 85 g cukru
- 1 łyżka miodu klonowego
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 2 jajka
- 40 g orzechów włoskich
- 15 g orzechów włoskich
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki miodu klonowego
- sok z 1 pomarańczy
W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie.Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać miód, skórkę z pomarańczy, na koniec po kolei jajka. Dodać mąkę z przyprawami i razem wymieszać . Wrzucić posiekane orzechy i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki masą.Piec 20 minut do temp. 190*C.
Posiekane orzechy wymieszać z cynamonem, dodać miód i sok z pomarańczy i gotować na wolnym ogniu, aż troszkę zgęstnieje.Lekko przestudzone mufinki nakłuć widelcem i polać naszą posypko - polewą, aż nasiąkną.
Ja chcę ja chcę uwielbiam muffinki:)Monika Sz
OdpowiedzUsuńJak przyjedziesz to na pewno zrobię...Specjalnie dla Ciebie...
Usuńboskie połączenie!
OdpowiedzUsuńZgadza się..
UsuńCudowne połączenie smaków, takie jesienne ;)
OdpowiedzUsuńI pyszne...
UsuńDziękuję.
OdpowiedzUsuń