Grzebyki z frużeliną malinową

Parę dni temu późnym wieczorem oglądałam stary odcinek programu EWA GOTUJE, w którym pani Ewa robiła grzebyki z ciasta kruchego....tak mi smaka narobiła , że na drugi dzień musiałam zrobić i ja...proste do zrobienia ...i bardzo smaczne...ja jako nadzienie dałam frużelinę malinową ..a do grzebyków  herbatka z syropem waniliowym..Tylko jeść .. i popijać pyszną herbatką..
Pamiętacie o promocji w Anielskich Przysmakach? Macie jeszcze czas tylko dziś...warto tam zajrzeć i zamówić  [ ja już zamówienie złożyłam] 3 pyszne konfiturki, dżemy lub coś innego ..a konfiturkę dostaniecie gratis..no i są na dodatek nowości..Monika dba o swoich klientów i ciągle wynajduje coś nowego, pysznego i zdrowego..

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1 margaryna
  • 1 cukier waniliowy
Składniki na ciasto posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min.
Schłodzone ciasto rozwałkować cieniej niż na pierogi na stolnicy posypanej mąką. W miarę możliwości uformować prostokąt. Na kraj ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć 2 razy, odciąć od reszty ciasta.Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta, a następnie porcjować na kawałki o długości 7 cm. Każdy delikatnie naciąć nożem 3-4 razy [ u mnie więcej], a następnie ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Układając z każdego ciasteczka zrobić półksiężyc tak, aby nacięcia się otwarły.

Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem .








Komentarze

  1. Wspaniałe, ciekawe, czy kiedyś wyjdą mi takie ładne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję...wyjdą...bardzo łatwo się je robi..

      Usuń
  2. Mniam mniam tu łasuch.A frużelinę zjadłam łyżeczka w jeden dzień:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.