Przejdź do głównej zawartości
Ostatnio naszło mnie na pieczenie chleba...wiadomo..że taki domowy najlepszy, ale nie zawsze jest czas na jego przygotowanie...Ten chlebek jest prosty do zrobienia, a na dodatek i to najważniejsze smaczny...Przepis podpatrzyłam tutaj, a oryginał jest tutaj.
Składniki suche wymieszać, dodać zakwas i stopniowo wodę do uzyskania gęstego .Wymieszać drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera.Przykryć folią kuchenną i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Po wyrośnięciu przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki, oprószyć wierzch mąką i znów zostawić pod przykryciem, aż chlebek wyrośnie ,45-60 minut [u mnie trwało to dłużej]. Piekarnik nagrzać do 210 st C, włożyć na spod foremkę z wodą i po osiągnięciu pożądanej temp włożyć chleb do piekarnika. Po 15 min obniżyć temperaturę do 200 st i piec jeszcze około 1/2 godziny. Studzić na kratce.
Pyszny taki chlebek ;)
OdpowiedzUsuńZgadza się..
UsuńDlaczego do za kwasu jeszcze dodawane są drożdże czy maja je tu pominąć?
OdpowiedzUsuń