Mój mąż lubi różnego rodzaju ciasta z jabłkami...[ zresztą nie tylko z jabłkami]..i tak oto powstało takie ciasto..do ciasta dodałam pysznego miodu klonowego z Anielskich Przysmaków..
"Ten miód zbierany jest na terenach czystych i ekologicznych.Ma kolor ciemno brązowo-żółty.Zawiera białko kwasów tłuszczowych,witaminy B1,B2,C oraz potas,żelazo.Ma działanie krwiotwórcze-oczyszcza krew.W smaku lekko karmelowy.Posiada dużo fruktozy dlatego polecany jest dzieciom.Jest REWELACYJNY."
I taka jest prawda...miód jest pyszny....kupcie..a nie pożałujecie..
- 2 szkl.mąki
- 1/2 szkl.cukru pudru
- 1/2 kostki margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu klonowego
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka kakao
- 1 ,5 kg jabłek
- cukier do smaku
- 2 różne galaretki
- 40 dkg serka waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać cukier i usmażyć.Podzielić na połowę i do każdej części dodać galaretki [ suche- bez rozrabiania].Chwilę razem przesmażyć.
Serek utrzeć z cukrem , dodać żelatynę rozrobioną w niewielkiej ilości wody i dokładnie wymieszać.
Na jeden upieczony placek wyłożyć jabłka z galaretką [ chwilę odczekać, aż lekko zastygnie].Na to wyłożyć masę serową, przykryć drugim plackiem i na placek wyłożyć drugą masę z jabłek i galaretki.Dowolnie udekorować [ u mnie rodzynki zalane bezbarwną polewą].Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Bożenko, wspaniały jest, nie wiem jeszcze kiedy, ale go zrobię, cudny !
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo...no i jak zrobisz daj znać czy smakowało..
UsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń