Zestaw foremek Zenker -test

Jakiś czas temu dzięki uprzejmości redcoon.pl  otrzymałam zestaw foremek do pieczenia marki Zenker 3490.Składa się on z tortownicy z kominem o średnicy 28 cm, keksówki oraz formy do tarty o średnicy 30 cm. Każda z foremek posiada powłokę non-stick , która zapobiega przywieraniu potraw.

 Jestem bardzo zadowolona z tego zestawu foremek....Posiadam w domu ..zapewne jak każda z nas ..rożne blaszki..ale najbardziej ucieszyłam się z formy do tarty i wkładki z kominkiem..Mam co prawda formę do tarty [ niedawno kupioną w Biedronce] , ale silikonową..Silikonowe foremki są też dobre, ale z tej jestem bardziej zadowolona...Przetestowałam już wszystkie foremki..niektóre ciasta pieczone w nich są już na blogu, a reszta wkrótce też będzie..a jak coś znów zrobię ..oczywiście pokażę na blogu..

Już tego samego dnia jak tylko foremki do mnie dotarły musiałam chciałam je przetestować...i cóż ..nie wiedziałam od której foremki zacząć ..tak więc od razu "w ruch" poszły dwie foremki..Pierwsza była tortownica..w której piekłam dwa blaty ciasta do pysznego kinder pingui..Blaszkę wystarczy posmarować masłem, posypać mąką lub bułką tartą..i mamy pewność , że ciasto nie przywrze do blaszki i bez problemu wyjmiemy je z blaszki..wcześniej w innych moich starych blaszkach nic nie pomagało i musiałam foremki dodatkowo wykładać papierem do pieczenia..Mycie takiej foremki też nie sprawia żadnego problemu..Można myć nawet z zmywarce.
Drugą foremkę jaką od razu wykorzystałam była forma do tarty..ale piekłam w niej biszkopt..i wyszła piękna i smaczna tarta biszkoptowa ..ciasto pięknie się upiekło , nie było problemu z wyjęciem ciasta z formy i nic do niej przywarło..
Kilka dni później foremki znów były wykorzystane...była tarta ale wytrawna..był chlebek pieczony w keksówce, który ładnie się upiekł z każdej strony i bez problemu "wypadł"z blaszki..było także ciasto pieczone w tortownicy i z kominkiem..przepisy wkrótce będą na blogu..
Blaszki za każdym razem spisały się idealnie..wystarczyło odrobinę posmarować masłem, posypać mąką...i problem z przywieraniem ciasta z głowy...mycie także jest proste..wystarczy przetrzeć mokrą gąbką..lub umyć w zmywarce....już więcej nie użyję swoich starych blaszek, a tylko te będę dalej "testować"..no chyba, że będę piekła ciasto ciut "mniejsze", bo tortownica ma 28 cm średnicy, a czasem potrzeba jest na mniejsze ciasto..no ..chyba, że można zwiększyć składniki i piec w takiej..
Ogólnie podsumowując..zestaw foremek przypadł mi do gustu i to bardzo..i cieszę się , że wybrałam akurat te foremki..za co bardzo dziękuję redcoon.pl za taką możliwość wyboru i przyjemnego bezproblemowego pieczenia..a Wam polecam zajrzyjcie do tego sklepu..a może znajdzie coś dla siebie..


Przekładaniec jabłkowy

Tarta wytrawna

Babka z kisieli

Chleb z  musu dyni





Komentarze

  1. Bardzo przydatne w kazdej kuchni

    OdpowiedzUsuń
  2. powiedz mi czym kroisz na tych blaszkach,wlasnie kupiłam sobie taka i jestem w kropce ,czasami trzeba cos pokroic na blasze jak np tarte,uzyję zwykłego noża i co?? boję się że porysuję blachę .zdradz tajeemnicę jak ty rozwiązałaś tenproblem dzikuję Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc ja tez bałam się , że porysuję blachę i mam z tym problem..Moja blaszka jest troszkę porysowana [ przez innych domowników].

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.