poniedziałek, 7 października 2013

Ryż z jabłkami i cynamonem


Naszła mnie chęć na ryż z jabłkami i cynamonem...a to wszystko przez Monikę...no i cóż ..musiałam zrobić...ale okazało się, że w domu brak ryżu...do sklepu nie chciało się iść...ale były płatki ryżowe...i nawet jeszcze lepiej...płatki bardzo szybko się gotują...Jabłka dodatkowo skropiłam syropem z pigwy..można sokiem z cytryny, ale syrop z pigwy ma dużo więcej witamin niż cytryna i dodatkowo niesamowity smak i aromat...no i o alkoholu w syropie  już nie wspomnę haha..
Ryż/płatki ryżowe ugotować.W międzyczasie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jabłka, skropić syropem z pigwy,dodać cukier i cynamon, wymieszać.Ugotowany ryż przesypać do miseczki,wymieszać z jabłkami lub układać warstwami.

Syrop z pigwy możecie kupić w Anielskich Przysmakach..Pigwa to owoc koloru żółtego wielkości jabłka.Posiada dużo witaminy C więcej niż cytryna.Ma niesamowity smak i aromat.Można go dodawać do herbaty,napojów orzeźwiających,lodów.Pigwa wzmacnia odporność organizmu, regeneruje wątrobę, wpływa korzystnie na układ pokarmowy, wzmaga apetyt, przeciwdziała wymiotom, biegunce i wzdęciom. Jest skuteczna także w leczeniu grypy i przeziębień. Surowe pektyny pigwy polecane są w profilaktyce nowotworów. Razem z pektynami usuwane są z organizmu metale ciężkie i toksyny. Obniżają również poziom cholesterolu i poziom cukru. Owoce zawierają całe mnóstwo minerałów (a trzeba dodać, że pigwa nie przyswaja zanieczyszczeń cywilizacyjnych): wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę. Owoce pigwy zawierają także dużo witamin B1, B2, C, PP i prowitaminę A. Skład syropu :cukier, sok naturalny z owoców pigwy i pigwowca, alkohol 1,2% obj.

4 komentarze :

  1. Ja bardzo lubię z cynamonem i tłuszczem, pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o masz jak zwala to na Monikę:)ostatnio ciagle o sobie gdzieś czytam taka niedobra jestem:)Monika Szlązak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana..ale ja nie napisałam ,że niedobra jesteś...a wręcz przeciwnie...jesteś super..

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.