sobota, 5 października 2013

Kinder pingui

1500 wpis na moim skromnym blogu...i z tej okazji pyszne ciasto...Robiłam je już dawno, dawno temu...ale z innego przepisu..tym razem skorzystałam z tego przepisu i cytuję za autorką..ja swoje ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm [o blaszkach napiszę trochę później] i ciasto wyszło za cienkie, żeby przekroić na połowę..i nawet nie próbowałam tego robić tylko upiekłam jeszcze drugie takie same ciasto...Kto jeszcze nie robił ..musi zrobić...polecam...bo jest pyyszne..Siostra ..Ty też zrób...albo niech Iwonka zrobi..

Składniki na biszkopt:


  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Na koniec wlać olej i ekstrakt z wanilii, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki ( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C. Przekroić na 2 blaty.

Składniki na masę śmietanową:


  • 250 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Składniki na polewę czekoladową:


  • 170 g gorzkiej czekolady ( można dać pół na pół z mleczną )
  • 50 g masła/margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka oleju
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody ( około 1/4 szklanki ). Ubitą śmietanę podzielić na 2 równe części.
Wszystkie składniki polewy czekoladowej umieścić w miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej, dokładnie połączyć. Przestudzić, ale tak, by nadal była płynna.
Do jednej połowy ubitej śmietany dodać 1/2 żelatyny, połączyć, wyłożyć na pierwszy blat kakaowego biszkoptu.
Na warstwie śmietanowej rozsmarować 1/2 polewy czekoladowej, włożyć ciasto do zamrażalnika, na kilka minut, by polewa szybko zastygła.
Następnie dodać resztę żelatyny do pozostałej śmietany, połączyć, wyłożyć na zastygniętą polewę, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta posmarować pozostałą połową polewy czekoladowej. ciasto schłodzić w lodówce. Kroić nożem zanurzonym w gorącej wodzie.






10 komentarzy :

  1. O, Bożenko, dobrze że upiekłaś 2 ciasta i wszystko się udało, bo z proporcji jaką podałam na blaszkę 15x20 cm, w dużej tortownicy nie miało prawa wyjść ciacho do przekrojenia na 2 blaty. Cieszę się, że poza tą małą niedogodnością przepis się sprawdził i Kinderek smakował. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne ciasto..kiedyś już piekłam...ale było inne ..i to jest lepsze...pozdrawiam,,

      Usuń
  2. Muszę zrobić, moje dziecko lubi te kanapki, to może tym razem zje coś domowego.

    OdpowiedzUsuń
  3. O ty kusisz mnie i się jednak kiedyś poznamy bo te ciacha są boskie:)Monika Szlązak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super..zapraszam serdecznie..wiesz, że ja też chce poznać Ciebie osobiście...A Ty mi wczoraj takiego smaka narobiłaś z tym cynamonem, że szok..musiałam zrobić...

      Usuń
  4. Oj taka kanapkę to bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobiłaś mi ochoty na to ciacho;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie robiłam jednak wygląda przepysznie, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm:) musi byc prze pyszne :) mozna by bylo rowniez zrobic na podstawie tego przepisu batoniki pingui;]

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.