niedziela, 29 września 2013

Domowe gofry po polsku

Dawno nie robiłam gofrów..mam już kilka sprawdzonych przepisów, ale staram się szukać nowych przepisów..no i w książce Kuchnia Polska znalazłam przepis na domowe gofry po polsku...


  • 1 1/2 szkl.mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 5 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl.śmietany lub mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław
  • sól
Masło utrzeć lub zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do kremu maślanego, stale ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie po łyżce mąki z dodatkami, startą skórkę cytrusową, a następnie po jednej łyżce śmietany. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać gofrownicę. Wylewać jednorazowo dwie łyżki wazowe ciasta. W gofrownicy każdy wafel piecze się 4 minuty.

Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006
Z książką w kuchni zaproszenie
UDOSTĘPNIJ TEN POST

2 komentarze :

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Drukowanie

Szablon stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.