Pyszne ciasto z masą budyniową i prażonymi orzechami..do tego ciasta wykorzystałam proszek do pieczenia i budyń firmy Wodzisław.Budynie tej firmy są produkowane bez sztucznych barwników i bez cukru [ słodzimy sami według własnego gustu]..ja do tego ciasta wykorzystałam pięknie pachnący budyń waniliowy.
ciasto kruche
- 30 dkg mąki
- 20 dkg cukru
- 12 dkg margaryny
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław
- 1 budyń waniliowy Wodzisław
- 400 ml mleka
- 2 łyzki cukru
- 14 dkg margaryny
- 14 dkg margaryny
- 4 łyżki cukru
- 25 dkg orzechów
Budyń rozrobić z połową mleka, resztę mleka wraz z cukrem zagotować.Do gotującego się mleka dodać wymieszany budyń i zagotować ciągle mieszając.Ostudzić.Margarynę utrzeć i dodawać po trochu ostudzony budyń.Wyłożyć na ostudzone kruche ciasto.
Margarynę z cukrem rozpuścić na patelni, dodać posiekane orzechy i podprażyć.Wyłożyć na masę budyniową.
Prażone orzechy podobają mi się tu najbardziej, bo wprost takie uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńO..tak.. ja też takie uwielbiam.
UsuńUwielbiam orzechy w ciastach, mniam ;)
OdpowiedzUsuńPyszne..to fakt..
Usuńskusiłabym się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się..
UsuńWłaśnie upiekłam ;) Dobre, choć jak dla mnie - za tłuste.
OdpowiedzUsuńTrochę tłuste to fakt...ale smaczne..
Usuń