Pomysł na taką tartę znalazłam tutaj...ja do gruszek dodałam jeszcze jabłka...
kruchy spód:
- 30 dkg mąki
- 3 łyżki drobnego brązowego cukru
- 12 dkg zimnej margaryny lub masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki zimnej wody
- odrobina ekstraktu z migdałów lub cukru migdałowego
- 2 gruszki
- 2 jabłka
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka brązowego cukru
- 3 łyżki rumu
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 2 białka ( w temperaturze pokojowej )
- 4 łyżki drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki cukru migdałowego lub ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki płatków z migdałów
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.Przykryć folią i posypać np.fasolą. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
Gruszki obrać i pokroić w kostkę.Na patelni rozpuścić masło. Wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Dodać rum i wymieszać .Dodać gruszki i smażyć ok. 10 minut ciągle mieszając. Na koniec dodać płatki migdałowe.Wystudzić.
Piekarnik ponownie nastawić na 180 stopni.
Białka ubić na wysokich obrotach do sztywności. Dodawać po łyżce cukru co minutę. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać część płatków migdałowych.
Na ciasto wyłożyć gruszki i przykryć ubitymi białkami.
Posypać resztą płatków migdałowych.Piec ok. 20 minut.
Białka ubić na wysokich obrotach do sztywności. Dodawać po łyżce cukru co minutę. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać część płatków migdałowych.
Na ciasto wyłożyć gruszki i przykryć ubitymi białkami.
Posypać resztą płatków migdałowych.Piec ok. 20 minut.
Jak zwykle smakowita.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo..pozdrawiam serdecznie...
UsuńAleż Ty znowu kusisz ;)
OdpowiedzUsuńHa ha..ja chyba muszę przejść na dietę i przestanę kusić...
UsuńWygląda wyśmienicie,bardzo apetyczny deser,tarta zdecydowanie grzechu warta ;).
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:) lubię takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńDzięki...
Usuń