Czerwony Leszek



Kolejna fajna nazwa... a czemu taka nazwa...trudno powiedzieć....surówka prosta wykonaniu i smaczna...polecam...Przepis z książki Kuchnia Polska.

  • 4-5 marchewek
  • 2-3 kwaskowate jabłka
  • garść posiekanych orzechów (włoskie lub arachidowe) [nie dałam]
  • 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju 
  • sok z cytryny lub ocet winny Jamar
  • sól, cukier, pieprz 
  • garść posiekanej natki pietruszki [koperku]
Marchewkę i jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, od razu obficie skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z orzechami, posiekaną natką i oliwą, doprawić do smaku solą i cukrem.
Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006
Z książką w kuchni zaproszenie

Komentarze