Gulasz radomski

Lubicie dania jednogarnkowe? bo ja tak..i taki jest ten właśnie gulasz....przepis znaleziony w książce  Kuchnia Polska..
  • 1 kg mięsa z indyka pokrojonego w kostkę 
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 kg ziemniaków
  • 3-4 średnie marchewki
  • 2 niewielkie pietruszki
  •  4-6 ząbków czosnku
  • duża garść posiekanej zieleniny, może być wieszana (natka pietruszki, bazylia, oregano, majeranek, szczypiorek)
  • sok z 1/2 cytryny
  • zioła prowansalskie
  • 1 1/2 szklanki rosołu z kostki (grzybowy,warzywny, drobiowy) 
  • sól pieprz lub mielona ostra papryka albo pieprz cayenne 
  • 2 łyżki margaryny łub oliwy albo oleju
  •  2-3 łyżki przesianej mąki
Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i odstawić na pół godziny. Następnie obtoczyć w mące. Boczek pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać mięso i obrumienić ze wszystkich stron. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pozostałe jarzynki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wszystko dodać do mięsa razem z posiekaną zieleniną i zalać rosołem z kostki, dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu (można podłożyć płytkę ochronną) do miękkości około 1-1,5 godziny. Można także gulasz przykryć folią spożywczą i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na 1-1,5 godziny. Przed podaniem doprawić do smaku.














Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006
Z książką w kuchni zaproszenie

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.