Przejdź do głównej zawartości
Zapraszam na pyszny bigos...ale z cukinii , a nie z kapusty...u mnie tym roku obrodziła cukinia, ale tylko żółta..
- 1 cebula
- 3-4 marchewki
- 1 spora cukinia
- 3 pomidory
- 30 dkg kiełbasy
- sól, pieprz, wegeta
- listek, ziele
- koperek
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać solą. Następnie odcisnąć sok.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić , dodać marchewkę startą a tarce o dużych oczkach. Chwilę razem poddusić, dodać cukinię , przyprawy i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać podsmażoną, pokrojoną w kostkę kiełbasę i obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić do smaku , dodać koperek i chwilę razem gotować.
bardzo lubię taki bigos, czasami nie dodaje do niego mięsa, w takiej wersji też mi smakuje:)
OdpowiedzUsuńBez mięsa też można zrobić..
UsuńMoja babcia często robiła taki bigosik jak byłam mała. Wtedy to był dla mnie koszmar, bo ciągle było coś z cukinii (dziadek miał urodzaj w ogródku) - jak wracałam z wakacji u babci do domu i mama pytała się mnie "Co zjadłabym na obiad?" mówiłam "Tylko nic z cukinii i kabaczka" ;) Teraz wprost odwrotnie mogłabym jeść nawet codziennie dania z ich udziałem ;)
OdpowiedzUsuńHaha..to tak jak moje córki ..ale z rabarbarem.....już prosiły aby nie robić nic z jego dodatkiem ..
UsuńWypróbowałam Twój przepis, smaczny bigos!!!
OdpowiedzUsuń