Bigos z cukinii

Zapraszam na pyszny bigos...ale z cukinii , a nie z kapusty...u mnie tym roku obrodziła cukinia, ale tylko żółta..
  • 1 cebula
  • 3-4 marchewki 
  • 1 spora cukinia
  • 3 pomidory
  • 30 dkg kiełbasy
  • sól, pieprz, wegeta
  • listek, ziele
  • koperek
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać solą. Następnie odcisnąć sok.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić , dodać marchewkę startą a tarce o dużych oczkach. Chwilę razem poddusić, dodać cukinię , przyprawy i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać podsmażoną, pokrojoną w kostkę kiełbasę i obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić do smaku , dodać koperek i chwilę razem gotować.



Warzywa psiankowate 2013

Komentarze

  1. bardzo lubię taki bigos, czasami nie dodaje do niego mięsa, w takiej wersji też mi smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja babcia często robiła taki bigosik jak byłam mała. Wtedy to był dla mnie koszmar, bo ciągle było coś z cukinii (dziadek miał urodzaj w ogródku) - jak wracałam z wakacji u babci do domu i mama pytała się mnie "Co zjadłabym na obiad?" mówiłam "Tylko nic z cukinii i kabaczka" ;) Teraz wprost odwrotnie mogłabym jeść nawet codziennie dania z ich udziałem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha..to tak jak moje córki ..ale z rabarbarem.....już prosiły aby nie robić nic z jego dodatkiem ..

      Usuń
  3. Wypróbowałam Twój przepis, smaczny bigos!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.