"Włosi taki pieróg nazywają pizzą"...tak wyczytałam w książeczce z serii Kuchnia Smakosza - Pierogi , dania kuchni rosyjskiej..Mój pieróg za bardzo się przypiekł..cóż ..tak czasem bywa..Taki pieróg, placek ..pizza..nie wiem sama jak to właściwie nazwać..robiłam pierwszy raz...zaintrygował mnie dodatek surowych ziemniaków..jak dla mnie ..było smacznie...cytuję z książki plus moje małe zmiany..
Ciasto drożdżowe
- 35 dkg mąki
- 10 dkg mleka
- 10 g drożdży
- 1 łyżka smalcu
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 20 dkg szynki
- 10 dkg śmietanki
- wegeta
- 10 dkg wędzonego boczku
- 2-3 ziemniaki
- 2 łyżki posiekanych ziół [ nie dałam]
- 1 cebula
- 1 żółtko
- mielony pieprz czarny
Przepis pochodzi z książeczek z serii Kuchnia Smakosza..Pierogi, dania kuchni rosyjskiej.
Placek, pizza czy tam pieróg - nazewnictwo nie jest ważne. Na sam widok robię się głodna bo wygląda niezwykle smakowicie.. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo..i również pozdrawiam..
UsuńMam tę książeczkę i jeszcze dwie widoczne na zdjęciu, danie prezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuń