środa, 28 sierpnia 2013

Placek z szynką

"Włosi taki pieróg nazywają pizzą"...tak wyczytałam w książeczce z serii Kuchnia Smakosza - Pierogi , dania kuchni rosyjskiej..Mój pieróg za bardzo się przypiekł..cóż ..tak czasem bywa..Taki pieróg, placek ..pizza..nie wiem sama jak to właściwie nazwać..robiłam pierwszy raz...zaintrygował mnie dodatek surowych ziemniaków..jak dla mnie ..było smacznie...cytuję z książki plus moje małe zmiany..



Ciasto drożdżowe
  • 35 dkg mąki
  • 10 dkg mleka
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżka smalcu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
Dodatki
  • 20 dkg szynki
  • 10 dkg śmietanki
  • wegeta
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 łyżki posiekanych ziół [ nie dałam]
  • 1 cebula
  • 1 żółtko
  • mielony pieprz czarny
Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować na okrągły placek,ułożyć na blaszce posmarowanej olejem [wyłożyłam do foremki na tartę ] i polać śmietaną wymieszaną z żółtkiem i wegetą.Na wierzch rozłożyć grubo utarte ziemniaki i cebulę pokrojoną w kostkę.Oprószyć pieprzem i posypać pokrojonymi w kostkę szynką i boczkiem [podsmażyłam razem z cebulką], posypać ziołami.Piec przez 3 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.








Warzywa psiankowate 2013
Przepis pochodzi z książeczek z serii  Kuchnia Smakosza..Pierogi, dania kuchni rosyjskiej.
Z książką w kuchni zaproszenie

4 komentarze :

  1. Placek, pizza czy tam pieróg - nazewnictwo nie jest ważne. Na sam widok robię się głodna bo wygląda niezwykle smakowicie.. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo..i również pozdrawiam..

      Usuń
  2. Mam tę książeczkę i jeszcze dwie widoczne na zdjęciu, danie prezentuje się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.