Lubię takie ciasta, których nie trzeba długo zagniatać i czekać aż urośnie,,i te rogaliki właśnie są robione w ekspresowym tempie...wystarczy zagnieść ciasto i już można formować rogaliki i od razu piec..
- 2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
- 4 dkg świeżych drożdży
- 1/2 kostki margaryny
- 1 płaska łyżeczka cukru
- nadzienie: dżem, owoce, krem czekoladowy itp.
Do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać na jednolitą masę.Mąkę przesiać,dodać śmietanę z drożdżami i margarynę.Zagnieść jednolite ciasto .Ciasto podzielić na kilka części i wałkować na wielkość talerza lekko podsypując mąką.
Koło pokroić na 8 części,kłaść nadzienie i zwijać rogaliki i układać na blaszce .Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec około 15-17 minut do zrumienienia.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
musi być pyszne zapraszam do mnie http://casual-jewellery.blogspot.com/ :)
OdpowiedzUsuńByło pysznie..
UsuńCudowne, porywam kilka na nocne buszowanie ;)
OdpowiedzUsuńOj...szybko się robi a jeszcze szybciej zjada...więc następnym razem zapraszam..
Usuń