Cebulaki ...po raz kolejny..

Moi domownicy lubią cebulaki..i oto znów są...ale ciut inne..
  • 40 dkg mąki 
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 3/4 szkl. mleka 
  • 1/3 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 małe łyżeczki cukru 

  • 4 cebule 
  • 2 - 3 łyżki oleju 
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 
  • sól, pieprz 

  • 2 - 3 łyżeczki suchego maku 
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko

Cebulę obrać, pokroić w półkrążki lub kostkę, zeszklić, dodać odrobinę wody i dusić do miękkości.Po odparowaniu wody dodać śmietanę.Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia.
Z drożdży, mleka i cukru przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać rozczyn, olej, sól i wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkować , wyciąć większym kubkiem krążki, przy pomocy dna szklanki [ maczać w mące] w krążkach zrobić wgłębienie.
Ułożyć na blachę . W utworzone wgłębienie włożyć ostudzoną cebulę , posmarować brzeg ciasta mlekiem z odrobiną jajka, posypać makiem.Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C, aż się zrumienią.


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.