- 40 dkg mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 3/4 szkl. mleka
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 2 małe łyżeczki cukru
- 4 cebule
- 2 - 3 łyżki oleju
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- 2 - 3 łyżeczki suchego maku
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
Cebulę obrać, pokroić w półkrążki lub kostkę, zeszklić, dodać odrobinę wody i dusić do miękkości.Po odparowaniu wody dodać śmietanę.Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia.
Z drożdży, mleka i cukru przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać rozczyn, olej, sól i wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkować , wyciąć większym kubkiem krążki, przy pomocy dna szklanki [ maczać w mące] w krążkach zrobić wgłębienie.
Ułożyć na blachę . W utworzone wgłębienie włożyć ostudzoną cebulę , posmarować brzeg ciasta mlekiem z odrobiną jajka, posypać makiem.Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C, aż się zrumienią.
Wyglądają przepysznie. Do schrupania.
OdpowiedzUsuń