sobota, 17 sierpnia 2013

Surówka z kapusty pachnąca czosnkiem

Lubię surówki z kapusty i robię je co jakiś czas....ale za każdym razem staram się coś dodać, zmienić itp..Przepis na ta surówkę podpatrzyłam w książeczce Kuchnia Polska -Sałatki i surówki..


  • nieduża główka kapusty
  • 2 pomidory
  • 1/2 pęczka koperku [nie dałam]
  • 1/2 pęczka grubego szczypiorku
  • kilka rzodkiewek [nie dałam]
  • 1 cebula
  • 2 ogórki małosolne
  • 1/4 strąka czerwonej i żółtej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy, pieprz, sól [dałam sos koperkowo-ziołowy Winiary
Kapustę poszatkować.Cebulę obrać z łupin, pokroić w piórka, zieleninę posiekać.Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.Obrane ogórki pokroić w plasterki [półplasterki], paprykę w cienkie paski.Czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystko razem wymieszać dodając oliwę [sos rozrobiony z 3 łyżkami wody i oleju] .Dopraiwć do smaku.
Na zdjęciu brak pomidorów...jak wymieszałam już wszystkie składniki  ..przypomniałam dopiero o pomidorach..
Zdjęcie surówki  w innym świetle..
Przepis z książki Kuchnia Polska -Sałatki, surówki,
Z książką w kuchni zaproszenie
Warzywa psiankowate 2013

4 komentarze :

  1. Coś ostatnio mało robię surówek, zachęciłaś mnie do eksperymentów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja ostatnio dużo eksperymentuję..

      Usuń
  2. Bardzo dobra, właśnie zrobiłam. :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.