Chleb z ziarnami

Gdy zobaczyłam przepis na chleb , który bardzo krótko się wyrabia [10 minut]..i nie trzeba długo czekać aż wyrośnie [ dwa razy po 10 minut ] wiedziałam , że prędzej czy później zrobię taki chleb..Polecam dla osób zapracowanych..dla tych , którzy nie mają zbyt dużo wolnego czasu, a chcą zjeść własnoręcznie zrobiony chlebek..Chlebek..[ ciasto] bardzo szybko i pięknie rośnie...i na prawdę wystarczą te tylko 10 minutowe wyrastanie..Ja zrobiłam z połowy ciasta  i taki przepis podaję..Do ciasta dodałam opakowanie posypki litewskiej, która można kupić w sklepach p.Adama. W skład  tej posypki wchodzą: siemię lniane, czarnuszka i pestki słonecznika.Jedno opakowanie takiej posypki wystarcza na jeden bochenek chleba.
  • 0,5 kg mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 3/4  płaskiej łyżki soli
  • 1 płaska łyżka cukru
  • opakowanie posypki litewskiej
  • 2 szkl. letniej wody
  • 25 g drożdży
Suche składniki wymieszać łyżką,. Drożdże wkruszyć do wody, wymieszać i wlać do mąki. Wyrabiać przez ok.10 min. (konsystencja jest dość luźna).Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce  na 10 min. Ciasto przełożyć do  keksówki wysmarowanych tłuszczem [ ja wyłożyłam papierem Saga] i odstawić pod przykryciem na kolejne 10 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st. i piec 15 min. Zmniejszyć temp. do 200 st. i piec jeszcze 45 minut.








Chleb dołączam do sierpniowej listy Wisełki"Na zakwasie i na drożdżach".

Komentarze

  1. jaki fajny przepis! koniecznie do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki..ale przepis nie mój...a wypróbować warto..

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.