Przejdź do głównej zawartości
Gdy zobaczyłam przepis na chleb , który bardzo krótko się wyrabia [10 minut]..i nie trzeba długo czekać aż wyrośnie [ dwa razy po 10 minut ] wiedziałam , że prędzej czy później zrobię taki chleb..Polecam dla osób zapracowanych..dla tych , którzy nie mają zbyt dużo wolnego czasu, a chcą zjeść własnoręcznie zrobiony chlebek..Chlebek..[ ciasto] bardzo szybko i pięknie rośnie...i na prawdę wystarczą te tylko 10 minutowe wyrastanie..Ja zrobiłam z połowy ciasta i taki przepis podaję..Do ciasta dodałam opakowanie posypki litewskiej, która można kupić w sklepach p.Adama. W skład tej posypki wchodzą: siemię lniane, czarnuszka i pestki słonecznika.Jedno opakowanie takiej posypki wystarcza na jeden bochenek chleba.
- 0,5 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3/4 płaskiej łyżki soli
- 1 płaska łyżka cukru
- opakowanie posypki litewskiej
- 2 szkl. letniej wody
- 25 g drożdży
Suche składniki wymieszać łyżką,. Drożdże wkruszyć do wody, wymieszać i wlać do mąki. Wyrabiać przez ok.10 min. (konsystencja jest dość luźna).Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanych tłuszczem [ ja wyłożyłam papierem Saga] i odstawić pod przykryciem na kolejne 10 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st. i piec 15 min. Zmniejszyć temp. do 200 st. i piec jeszcze 45 minut.
jaki fajny przepis! koniecznie do wypróbowania
OdpowiedzUsuńDzięki..ale przepis nie mój...a wypróbować warto..
Usuń