Pomysł na biszkopt kakaowy z dodatkiem kawy podpatrzyłam u Margarytki..taki biszkopt można wykorzystać nie tylko do tortu ..
- 6 jajek
- 1 szkl. cukru
- ¾ szkl.mąki pszennej tortowej
- ½ szkl.mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej miałkiej (nie granulowanej)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
- szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek.Mąki wymieszać z kakao i kawą rozpuszczalną. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, szybko wymieszać. Dodać do ubitych białek. Ubić , dodać wymieszane mąki i delikatnie wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia,ciasto przelać do tortownicy .Piec około 40 - 45 minut, w piekarniku nagrzanym do 160 - 180 stopni.Biszkopt po całkowitym ostudzeniu przeciąć na krążki..
Ale super, z dodatkiem kawy chyba jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować smakowo ;)
OdpowiedzUsuńJa robiłam taki biszkopt pierwszy raz..polecam..
Usuńświetny Ci wyszedł taki wysoki:)
OdpowiedzUsuń