niedziela, 28 lipca 2013

Biszkopt kakaowo-kawowy



Pomysł na biszkopt kakaowy z dodatkiem kawy podpatrzyłam u Margarytki..taki biszkopt można wykorzystać nie tylko do tortu ..

  • 6 jajek 
  • 1 szkl. cukru 
  • ¾ szkl.mąki pszennej tortowej 
  • ½ szkl.mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki ciemnego kakao 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej miałkiej (nie granulowanej) 
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki octu 
  • szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek.Mąki wymieszać z kakao i kawą rozpuszczalną. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, szybko wymieszać. Dodać do ubitych białek. Ubić , dodać wymieszane mąki  i delikatnie wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia,ciasto przelać do tortownicy .Piec około 40 - 45 minut, w piekarniku nagrzanym do 160 - 180 stopni.Biszkopt po całkowitym ostudzeniu przeciąć na krążki..


Biszkopt  przecięłam za pomocą noża strunowego..



Kawa...i co dalej?

4 komentarze :

  1. Ale super, z dodatkiem kawy chyba jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować smakowo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam taki biszkopt pierwszy raz..polecam..

      Usuń
  2. świetny Ci wyszedł taki wysoki:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.