Rogaliki francuskie

Bardzo szybkie do zrobienia..a jeszcze szybsze do zjedzenia..Ciasto francuskie można zrobić w domu..ale ja jestem za leniwa..akurat miałam gotowe ciasto francuskie kupione w sklepie..


  • ciasto francuskie
  • dowolne nadzienie :dżem, owoce, krem czekoladowy itp.
  • żółtko i 1 łyżka wody
Piekarnik rozgrzać do temperatury 210°C.Z ciasta francuskiego wyciąć jednakowej wielkości trójkąty. Przy podstawie trójkąta nałożyć łyżeczkę nadzienia i delikatnie zawinąć w rogalik w stronę wierzchołka trójkąta. Na koniec lekko zagiąć boki rogalika.[mi za bardzo nie wychodzi zawijanie rogalików, więc ciasto pokroiłam na kwadraty, układałam nadzienie i zwijałam po przekątnej].Za pomocą pędzelka posmarować wierzch rogalików  żółtkiem zmieszanym z łyżką wody i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut, aż ciasto się zezłoci.Po ostudzeniu, rogaliki posypać cukrem pudrem .

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.