Pomysł na zawijane bułeczki podpatrzyłam tutaj. u mnie zamiast nadzienia z marmolady , orzechów..jest tylko serek waniliowy..no i pomyliłam się .. dałam przez pomyłkę 1 łyżkę kakao a 2 łyżki kawy..Ciasto było dość rzadkie i stąd niezbyt piękne te bułeczki..ale smaczne..
Składniki na ciasto białe:
- 3 dag drożdży
- 5 łyżek cukru
- 1/3 szkl.ciepłego mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1,5 szkl. mąki tortowej
Składniki na ciasto kakaowe:
- 3 dag drożdży
- 5 łyżek cukru
- 0,5 szkl. ciepłego mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1,5 szkl. mąki tortowej
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo
- serek waniliowy
Białe ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Ciasto jest delikatne i może się rwać. Na nie wyłożyć nadzienie [posmarować serek], a na to wszystko rozwałkować ciasto ciemne.[ u mnie odwrotnie]
Delikatnie rolować w roladę i kroić na dość grube plastry ok. 3 cm..Ulozyć na blaszkę [część ułożyłam w papilotkach do mufinek] Odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia [u mnie około 15 minut].
Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20-25 minut. Studzić na kratce.Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMuszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńOj tak..
Usuń