Przepis na takie proste, szybkie i bez użycia miksera znalazłam tutaj. Ciasto naprawdę robi się szybko..pięknie się upiekło..bardzo wysokie..i można nawet je czymś przełożyć..u mnie było zjedzone bez przełożenia..zabrakło czasu..ciasto nie zdążyło dobrze ostygnąć, a goście już się zjawili.
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 25 dkg mąki
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao bez cukru
- 20 dkg cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200 ml oleju
- 220 ml maślanki
- 3 jajka lekko ubite widelcem
Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej.Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników .Tortownicę o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Po ostudzeniu dowolnie udekorować.
świetny pomysł na szybkie łakocie:)
OdpowiedzUsuńmniam wyjątkowo szybkie ciasto
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
Zrobiłam ciasto i przełożyłam kremem czekoladowym. Pycha, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń