Cebulaki

Któregoś dnia mój "zięć" [ jeszcze nie zięć,ale nigdy nic nie wiadomo..]wspomniał o cebulakach..i nabrałam ochoty na nie..zresztą nie tylko ja..robiłam już wcześniej cebulaki ale z pieczarkami..były również i z makiem..tym razem były z cebulą, z cebulą i makiem, posypane serem i bez sera...do wyboru..Następnym razem to mój "zięć" będzie robił cebulaki....okazało się, że u niego w domu robi się ciut inaczej..i bez maku..był troszkę zdziwiony dodatkiem maku..


  • 2 szkl.mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 dkg drożdży
  • 3/4 szkl.mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 3-4 cebule
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki maku
  •  ser żółty
Z drożdży, mleka i cukru przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać rozczyn, olej, jajo, sól i wyrobić gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkować , wyciąć większym kubkiem krążki, przy pomocy dna szklanki [ maczać w mące] w krążkach zrobić wgłębienie.

 Ułożyć na  blachę .
Cebulę obrać, pokroić w półkrążki, podsmażyć lekko w tłuszczu  dodać odrobinę wody i dusić do miękkości.

 W utworzone wgłębienie włożyć ostudzoną cebulę [ cebulę z dodatkiem maku] , posypać tartym serem. 

Piec w temperaturze około 200 stopni, do zrumienienia ciasta / ok.15- 20 minut/.


Piknik z dzieckiem, czyli obiad na zimno

Komentarze

  1. Taka wytrawna drożdzówa! :)
    Świetne, naprawde, można nabrać na nie ochoty od samego patzrenia :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżówka w wersji wytrawnej. Tobie na nie ochoty narobił zięć, a mnie- Ty! :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pysznie i są bardzo smaczne:) robiłam już takie kiedyś:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chodzą za mną takie cebularze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmmm... Może w piątek zrobię takie cudo:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.